Monday, 27 February 2012

Tiada yang diabaikan: TPM

K’jaan beri peluang, hak sama rata kepada setiap kaum berkongsi pembangunan

BANTUAN RAKYAT: Muhyiddin (dua kanan) menyampaikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada salah seorang wanita Kelabit dari Long Peluan, sambil disaksikan oleh Jabu (tiga kanan) dan Shafie (empat kanan).

LONG BERUANG: Tiada satu pun kaum di negara ini diabaikan oleh kerajaan, sebaliknya semua pihak diberi peluang dan hak sama rata untuk berkongsi pembangunan dan kemajuan negara.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menafikan dakwaan sesetengah pihak yang menuduh kerajaan mengabaikan masyarakat luar bandar, memberitahu setiap rakyat dilayan sama rata dan adil oleh kerajaan tanpa mengira di mana mereka berada, sama ada di bandar, luar bandar ataupun terpencil di pedalaman.

“Ini termasuk masyarakat Penan yang dituduh oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) terutamanya ‘kum-pulan hak asasi manusia’ telah di-pinggir dan diabaikan oleh kerajaan,” katanya semasa berucap pada majlis ‘Pemimpin Bersama Rakyat’ di Long Beruang di Ulu Baram, semalam.

“Pelbagai usaha telah dan akan di-buat oleh kerajaan untuk memastikan mereka (kaum Penan) tidak ketinggalan di belakang dan membawa mereka bersama untuk menyertai arus pembangunan perdana dan kemajuan dalam negara,” katanya.Katanya, ia adalah harapan kerajaan dan aspirasi untuk kaum Penan supaya mereka tidak ketinggalan dan sama-sama berkongsi dan mengecapi pembangunan negara.

Muhyiddin memberitahu lagi, ke-dua-dua kerajaan pusat dan negeri telah dan sedang merangka pelbagai program pembangunan untuk rakyat dengan kerajaan pusat akan terus komited bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk meningkatkan standard hidup rakyat terutama kaum Penan di Baram.Bagaimanapun, menurut beliau, ia masih terpulang kepada rakyat untuk menyokong dan memberi komitmen mereka sendiri untuk bekerja-sama dengan kerajaan.

“Masyarakat itu sendiri yang perlu memberi komitmen dan berazam un-tuk memperbaiki standard sosioeko-nomi mereka,” katanya sambil menambah, dengan sumber asli dan semula jadi yang banyak, sektor pertanian khususnya perladangan getah akan menjadi salah satu cara untuk keluar daripada belenggu kemiskinan.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau memuji usaha yang dibuat oleh kerajaan negeri dalam melaksanakan skim penanaman getah bermutu tinggi.Skim tersebut, katanya, bukan sahaja memberikan mereka pendapatan yang lumayan iaitu di antara RM3,000 sebulan bagi setiap isi rumah, malah turut menyediakan peluang-peluang pekerjaan kepada     penduduk setempat.

Hadir sama pada majlis tersebut ialah Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu, Timbalan Menteri Per-dagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Jacob Dungau Sagan serta Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telang Usan Dennis Ngau dan Senator Lihan Jok.

No comments:

Post a Comment