Tuesday, 4 June 2013

Hina raja bukan jenayah biasa

DR. AHMAD ZAKI ISMAIL
Penasihat Persatuan Pengguna Islam Malaysia
Majlis Ulang Tahun Keputeraan Baginda Yang di-Pertuan Agong tahun ini dicemari dengan tindakan individu 
yang menghina institusi Raja Melayu itu di laman sosial Sabtu lalu. - Gambar hiasan.


Isu paling banyak diperkatakan selepas musim PRU-13 oleh pihak media dan orang ramai kini adalah perbuatan menghina Institusi Raja dan status kaum bumiputera di negara ini. Polemik yang dibicarakan seolah-oleh seperti sudah dirangka lama sebelum kemenangan semula Barisan Nasional (BN) dalam pertarungan sengit tersebut.

Ini bukan komentar biasa, ia di perkatakan dengan wewenangnya oleh kumpulan yang sama dan daripada bangsa yang serupa. Kita hampir tidak mendengarnya daripada kaum India yang nampaknya akur bahawa mereka lebih banyak memperolehi manfaat bila sanggup berkongsi dengan rasa rendah hati dan melihat kemolekan budi bumiputera selama ini. Meskipun mereka pernah cuba mencabar kesabaran dan kesetiaan BN sebelumnya melalui Hindraf.

Hebat sungguh orang Melayu ini, bukan membalas dendam tetapi diberikan hadiah pula bila Hindraf mendapat anugerah hasil sikap kurang ajar mereka dahulu itu dengan kerusi Timbalan Menteri. Agaknya inilah strategi yang cuba dimainkan oleh orang Cina dengan mempersoal, mempermain, menghina, menuding jari dan sebagainya kepada Sistem Raja Berperlembagaan dan keistimewaan bumiputera dalam negara ini. Mereka pun inginkan perhatian istimewa juga dan menerima anugerah tertinggi negara, kalau boleh agaknya kerusi Timbalan Perdana Menteri Kedua mahu diminta.

Bagaimanapun, adakah semua rakyat negara ini menyedari bahawa perbuatan mempersoal, mengungkit, menghina dan sebagainya yang sedang berleluasa kini sebenarnya menjerumuskan negara dan diri mereka sendiri dalam satu kancah yang sangat berbahaya.

Bukan sahaja dari segi keamanan tetapi kedudukan diri mereka sendiri yang dilindungi undang-undang dan Perlembagaan negara yang telah juga memberikan keistimewaan khusus kepada nenek moyang mereka menjadi warga negara secara automatik melalui Jus Soli.

Ini tidak pernah berlaku di mana-mana sahaja dalam negara di dunia ini kecuali di Malaysia yang diterajui oleh orang Melayu dan bumiputera yang mereka panggil bodoh, lembu, babi dan sebagainya itu.

Memang agaknya orang Melayu dan bumiputera ini bodoh, bangang, lembu dan babi kerana bermurah hati dan bertolak ansur selama ini. Jadi khusus kepada orang Melayu dan bumiputera, janganlah terus menerus jadi bodoh, bangang dan babi lagi.

Pepatah ada mengatakan beri betis hendakkan peha, inilah jadinya sekarang. Bukan tidak tahu berterima kasih, malah dihina nista dan dicaci maki macam pecacai pula kita dibuatnya.

Pengalaman berniaga ke negara China bersama rakan kongsi yang berbangsa Cina telah membuka matanya sebenarnya beliau lebih bertuah lahir di Malaysia daripada di negara asal nenek moyang mereka. Puluhan malah ratusan kali beliau mengucap dan mengungkapkannya kepada penulis. Banyak yang boleh dihayati kalau kita semua mahu bermuhasabah dan tidak mengikut hasutan perasaan dan nafsu semata-mata.

Kepada kumpulan ini mudah sahaja, kita kenal pasti mereka, tangkap, ambil tindakan dan buang negara atau lucut kerakyatan sebab memang ia berasas. Kerakyatan mereka tertakluk kepada syarat-syarat asas yang dipersetujui dahulu dan selagi mereka mematuhinya tidak akan timbul sebarang isu. Kalau tidak setuju, jalan dan arah sudah sentiasa terbuka. Keluar sahajalah memang ini kalilah mereka kena diajar.

Soal menghina bukan budaya kita, kalau tidak berbudaya Malaysia mereka juga bukan rakyat kita. Dalam bahasa kasar kita katakan pada mereka boleh belah. Tunggak negara yang berstatus 'kebal' dari segi perundangan boleh dihina begitu rupa apatah lagi kita semua.

Hairan juga, tidak pernah pula bangsa ini yang tinggal di negara Eropah menghina Queen dan King di sana yang juga dilindungi Perlembagaan. Mahu dikatakan tidak pernah pergi ke sana tentu mustahil sebab mereka memang kaya raya dan kebanyakan belajar di luar negara tidak seperti Melayu/Bumiputera yang bodoh, bangang dan babi ini.

Menghina Raja, menghina Jata Negara, menterbalikkan bendera, berdemonstrasi seluruh negara, mempersoal pelbagai hak yang sudah diterima bukan perbuatan biasa-biasa atau remeh sahaja. Tentu ada yang tidak kena dan tentu ada dalang di sebaliknya sehingga ia amat ketara dan mempunyai keberanian yang luar biasa diluahkan secara ganas dan tidak berbudaya.

Lihat sahaja negara Singapura, meskipun berdemonstrasi bukan untuk mengkritik mereka tetapi bila berlaku di dalam negaranya, lihatlah begitu keras tindakan dan hukuman yang dikenakan terhadap mereka.

Sudah tiba masanya, kerajaan dan pihak berkuasa mengenakan tindakan menurut sistem perundangan yang sedia ada kepada kumpulan ini bagi menghantar mesej yang jelas kepada semua bahawa kami tidak akan luak tanpa kamu semua. Jangan fikir ekonomi dan kekayaan negara ini hanya boleh dijana oleh mereka sahaja. Buka kembali buku sejarah dan baca bagaimana Maharaja mereka sanggup menghantar puteri kepada Sultan Mansur Shah walhal berapa ramai lagi raja-raja hebat ketika itu termasuk Rom, India, Parsi dan sebagainya. Tentu ada sebab musababnya yang tidak cukup kolum ini untuk dihuraikan.

Kumpulan ini juga sudah lama menyerang usahawan bumiputera temasuk Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari yang dicanangkan sebagai orang yang menjadi kroni dan menyebabkan subsidi disalah guna. Malah kononnya usahawan Melayu ini menganiaya usahawan bangsa lain kerana hubungan istimewa beliau dengan kepimpinan politik negara.

Walhal selama ini perkara sebaliknya berlaku tanpa sebarang aduan daripada para peniaga Melayu. Mahukan bukti? Kita sudah bersedia untuk mengetengahkannya untuk diadili oleh semua pihak.

Kononnya di Indonesia kaum ini merasa lebih terpelihara kerana di sana tidak mempunyai status bumiputera. Tolonglah kaji fakta sebelum membuat tuduhan membuta tuli, meskipun tiada status bumiputera bolehkah kaum Cina mengamalkan budaya, bahasa malah nama keluarga sendiri pun tidak boleh diguna. Ini belum termasuk kelayakan mengundi, berpolitik dan menjadi menteri dalam pemerintahan.

Kalau institusi Raja yang kebal boleh dicaci maki, ditertawa, apa lagi yang belum dibuat kumpulan ini untuk mengundang tindakan keras dikenakan kepada mereka. Tentu mereka faham bahawa selaku Raja negara ini, mereka bukan hanya Raja untuk orang Melayu bodoh, bangang dan babi ini sahaja tetapi Raja kepada seluruh rakyat jelata.

Lihat sahajalah senarai penerima darjah anugerah kebesaran waktu hari keputeraan Baginda Yang di-Pertuan Agong baru-baru ini, berapa ramai bangsa mereka menerimanya. Kenapa tidak ditolak sahaja seperti mana MCA dan Gerakan menolak jawatan menteri tempoh hari.

Cukuplah, jangan sampai orang Melayu bangun menunjukkan amarah mereka. Sudah cukup kesabaran mereka dicabar, sudah cukup penghinaan dilemparkan. Melayu tidak pinta emas permata, tidak pohon harta berjuta. Apa yang kita mahu teruskan usaha menuju ke hadapan meletakkan negara dalam keadaan aman. Mudah bagi semua orang mencari makan dan mengekalkan kemakmuran.

Ada masa kita mengalah tetapi itu bukan bererti kita takut atau lemah. Ada pula masa kita memberi bukan bermaksud kita sudah melebihi tetapi kita sangat mengasehi dan berbudi tinggi. Kenanglah semua ini kalaupun tidak membalasnya dengan ucapan dan nilaian yang tinggi tetapi jangan pula diumpat keji.

Eloklah dibangunkan mereka dari mimpi besar yang bakal membakar bukan sahaja diri mereka sendiri tetapi negara yang kita cintai ini.

Ingatlah bukan ini caranya untuk menarik perhatian atau simpati daripada rakyat semua. Mungkin selama ini signal yang salah dihantar kepimpinan negara kepada rakyat iaitu 'buat bising', kita akan bagi pangkat.

Rasanya, ini bukan satu tindakan dan keputusan yang elok diikuti kerana mungkin pemimpin boleh bersabar, tetapi rakyat Melayu dan bumiputera tidak boleh menerimanya lagi. Cukuplah kita dihina begitu rupa dan kita bukanlah bangsa yang boleh ditindas sebegitu rupa.-utusan/Rencana © Utusan Melayu (M) Bhd

No comments:

Post a Comment